huif

Archief van het geliefde Land Rover prikbord (alleen lezen)
jan abrahams

huif

Bericht door jan abrahams »

Beste lezers,
Een hardtop op een grijs kenteken zou niet mogen,omdat de hoogte minder is dan 130 cm. Klopt dit? Daaruit volgt volgens mij.........
Een hardtop op een grijs kenteken zou wel mogen,als die hardtop met vleugelmoeren is vastgezet en dus als lading doorgaat.
Hoe zit het dan met een soft top ? Bijv. een 130 crew cab met een soft-top zou niet mogen voor grijs. Maar die soft-top zit toch niet vast aan de auto,want je kunt hem zelfs zonder bouten en (vleugel)moeren verwijderen.Een soft-top zou dan toch ook als lading kunnen doorgaan ?
Wie weet hoe dat in elkaar steekt ?
Vast bedankt.
Anton

Re: huif

Bericht door Anton »

softtop is dus lading.

Auto's met softtop (of pickup) word dan ook gekeurd als open uitvoering.
Het gaat dan om de laadruimte.

Anton
Hendrik "Blue-Box" SIII

Re: huif PAS OP

Bericht door Hendrik "Blue-Box" SIII »

Een hardtop die met vleugelmoeren vastgezet is GEEN lading.

De wet spreekt alleen van lading op het moment dat er een container geplaatst is zoals bij veel Pick-up dubbelcabines. Als deze container zonder gebruik van gereedschap verwijderd kan worden wordt deze geaccepteerd.

Het verschil tussen een hardtop en container is dat er bij een container een vaste onderbak en achterdeuren heeft geheel gesloten kan worden (dus ook achter). Op het moment dat deze container zonder gebruik van gereedschap verwijderd kan worden spreekt de wet over lading.

Ik adviseer je een foldertje bij het postkantoor op te halen zodat je alles op een rijtje hebt staan en de oplossing kan kiezen die je wilt.

Groet, Hendrik.
jan abrahams

Re: huif PAS OP

Bericht door jan abrahams »

Hendrik,bedankt. M.b.t de container snap ik dat helemaal, zoiets als een grote kist ,die je eventueel kunt inrichten naar wens.
Maar m.b.t de huif staat in de wet: als er sprake is van een overkapping,dan gelden de eisen van hoogte 130 etc. Een afdekzeil mag wel. Wat is een huif ? Is dat een afdekzeil of een overkapping ? Die folders vertellen je wel wat de wet eist,maar hoe je dat moet toepassen op een bepaald model is toch nog een puzzle.Graag vervolg. Jan
Roel

Re: huif PAS OP

Bericht door Roel »

Jan,

het is eigenlijk heel simpel:
de RDW gaat over kenteken/chassisnr's etc,
de belastingdienst over grijs/geelkenteken.
Voor de RDW zet je de hardtop vast met vleugelmoeren (dan
is het toch een 'open inrichting' en klopt alles met het
kentekenbewijs - dit wordt bij elke APK gecontroleerd).
Voor de belastingdienst moet je OOK als je een hardtop of
softtop monteert (hoe dat interesseert hen niets) aan de
'grijze regels' voldoen (dus dak meer dan 25 cm hoger dan
bovenkant van portier of een dicht tussenschot - kijk op
www.belastingdiens.nl onder ' douane' en met wat zoeken
moet je de exacte info kunnen vinden).
De RDW en de belastingdienst zijn dus twee verschillende
instanties!

Roel
Jan F.

Re: huif PAS OP

Bericht door Jan F. »

Hier is een proefproces over geweest. Geval van een vaste klep op een pick-up bak. Rechter oordeelde toen dat het was om lading af te dekken. Toen kwam er een slimmerik die er dus een "hoge klep" op zette of te wel een kap over de laadbak. Dit is in dezelfde context dus legaal!!!!!!!!! echter alleen over de laadbak.

Groet, Jan F., die zelf ook 6 jaar zonder probleem zo z'n pick-up bak heeft "afgedekt"
Frank

Re: huif PAS OP

Bericht door Frank »

De RDW en belastingsdienst werken met dezelfde regels/wet en wat betreft de inrichtingseisen voor voertuigen is er dus maar een boek wat geldig is voor de RDW en Douane.
De RDW is het uitvoerend controlerend orgaan in dienst van de belastingsdienst/douane.
Er is maar een wet wat betreft de inrichtingseisen van de BPM plichtige en niet BPM plichtige voertuigen(grijs kenteken).
Dat er af en toe met twee maten gemeten wordt is dus de fout die de ambtenaren
maken omdat zij de regeltjes verkeerd interpreteren en niet genoeg kennis van zaken hebben en dus verkeerd meten tijdens grijs kenteken keuringen.
Hierdoor worden er auto's ten onrechte afgekeurd maar zeker ook auto's goedgekeurd ondanks deze niet aan de inrichtingseisen voor BPM vrijstelling voldoen.
Hendrik "Blue-Box" SIII

Re: huif PAS OP

Bericht door Hendrik "Blue-Box" SIII »

Is niet helemaal waar:
Beide instanties werken wel los van elkaar.

RDW keurt een auto goed volgens de op dat moment geldende wet en geeft op basis daarvan een kenteken af, dit kenteken blijft geldig zolang je niets aan de auto veranderd. Denk maar aan alle auto's die voor een bepaalde datum geen gordel plicht hebben of aan minder strenge milieu eisen hoeven te voldoen.

De belastingdienst kan per jaar de regels aanpassen die op dat moment dus ook voor iedereen (met uitzondering voor overgangsregelingen) gelden.

Voorbeeld: In 1987 kon je een Peugeot 205 grijskenteken kopen die door de RDW zo goedgekeurd is en je betaalde wegenbelasting voor een bestelauto. Dit kenteken blijft zoals het is naar als je hem nu koopt betaal je wegenbelasting voor een personenauto omdat hij niet meer aan de laatste eisen van de belastingwetgeving voldoet.
Frank

Re: huif PAS OP

Bericht door Frank »

Diezelfde Peugeot wordt als je hem nu laat keuren door het RDW ook niet meer goedgekeurt omdat de belastingsdienst de regeltjes heeft aangepast.
De regeltjes die de belastingsdienst ieder jaar kan doorvoeren worden ook meteen overgenomen en toegepast door het RDW omdat zij de instantie zijn die de veranderde technische regels moeten controleren. Als de RDW keurmeesters twijfels hebben dan wordt er altijd een Douanbeamte er bij geroepen en die brengt dan hetzelfde RDW boek voor inrichtingseisen mee. Dit is vooral van toepassing bij wel of niet BPM plichtige keuringen(grijs/geel/camper kentekens bijvoorbeeld).Bij deze keuringen zijn zij in dienst van de belastingsdienst voor de technische controle van de inrichtingseisen.
De RDW heeft daarbuiten nog meer functies zoals technische keuringen van aanhangers, trekhaken , breedte/lengte maten aanpassingen enz.Bij dit soort keuringen zijn zij inderdaad een onafhankelijke instantie.
Plaats reactie