Pagina 1 van 1
Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 11:50
door Vincent
Hoi,
Ik heb een vraag die iets afwijkt van de reeds eerder gestelde vragen over het oliekoeler verhaal.
1 is het verstandig om het ding eruit te halen (dit is wel terug te vinden in eerdere postings)
2 zou het niet mogelijk zijn om hem te laten zitten voor gevallen dat het echt nodig is (wil namelijk naar Afrika met de laro) en een kraan in de leiding te plaatsen.
3 moet de leiding in dat geval gebypased worden.
Ik heb totaal geen inzicht hoe de olie circuleerd in het blok. Dus ik dan me ook niet bedenken hoe hier zelf aanpassingen aan te doen. Is er een pomp die de olie speciaal door de koeler pompt? en zo ja dan ik dan zomaar een kraan monteren of de leiding afdoppen (zoals meesten het doen). Dat bengt mij dus bij mijn volgende vraag. Heeft iemand een schema van hoe de olie rond gepompt word. En wat daar nog allemaal voor kleppen of zo tussen zitten.
Ik dank jullie bijvoorbaat.
Vincent
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 12:34
door Dennis101
De olie die voor de koeler bestemd is loopt via het tussenstuk (bij het filter) naar een drukregelklep vanaf hier loopt het olie overschot (de klep zorgt ervoor dat er altijd genoeg druk voor de motor is) naar de koeler. Van de koeler loopt het weer terug naar het carter. In de oliepomp zit ook een drukregelklep deze zorgt ervoor dat de oliedruk van het totale systeem niet te hoog wordt. Deze regelklep heeft een andere instelling als van een motor zonder oliekoeler.
Het eenvoudigste is om een thermostaatklep te plaatsen.
Een andere mogelijkheid is de koeler verwijderen, en de slangen met elkaar te verbinden, de regelklep bij de koeler moet dan wel blijven zitten !
Alles verwijderen, en afdoppen kan ook, maar dan moet de regelklep in de oliepomp aangepast worden. Dit laatste doet/weet bijna niemand, met een (te) hoge oliedruk en onnodige lekkages als gevolg.
Dennis B.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 13:10
door Wim Janssen
Hoi Dennis,
Wat bedoel jij precies met de instelling van die drukregelklep in de oliepomp? Bij mijn weten zit hier gewoon een kogel met een veer in. Bestaan hier dan andere veren voor. Ik heb namelijk ook al alles afgedopt maar het blok staat nog mooi gereviseerd op een bok naast het chassis.
En waar kun je dan lekkages krijgen door een te hoge oliedruk?
Groeten
Wim Janssen 109 SIII "Working Class Hero"
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 13:50
door Dennis101
De dop die de veer indrukt is anders, waardoor de veer verder ingedrukt wordt.
Het gevolg is dat de bypass klep bij een hogere druk opent.
Als de oliekoeler er nog in zit is dat niet erg, want de regelklep voor de koeler zorgt voor de juiste maximale oliedruk voor het blok. De "overtollige" olie gaat door de oliekoeler en stroomt gekoeld weer terug naar het carter. Op deze manier is het dus niet mogelijk dat de koeler de oliedruk onderuit kan halen.
Als je de koeler verwijdert en de aansluitingen afdopt, zal de oliedruk in het blok hoger worden, omdat de druk nu alleen geregelt wordt door de klep in de pomp.
Een klep in de oliepomp voor de toepassing zonder koeler opent bij een lagere druk, zodat de maximale oliedruk in het blok beperkt blijft.
De oliedruk is zonder de klep aan te passen niet enorm veel hoger, maar voldoende om de pakkingen en keerringen zwaarder te belasten als nodig. Een perfect werkende carterventilatie is dan nog veel belangrijker geworden. Door de hogere druk kan het olieverbruik ook toenemen. Wellicht dat het mede hierdoor komt dat de ex-leger diesels vaker blauw roken dan de civiele diesels.
Dennis B.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 14:17
door 110
Ik neem aan dat je het nu niet over een 2.5 N/A blok hebt,
volgens mij wordt er daar namelijk "alleen" een olie thermostaat in het Oil Filter Adaptor Assembly geplaatst waarop de oliekoeler wordt aangesloten.
De oliedruk regeling vindt plaats in de oliepomp door middel van een drukklep.
Groet
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 15:06
door Dennis101
Nee, dit gaat over een 2.25 D.
Dennis B.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 15:39
door Wim Janssen
Het verhaal van die veerafstelling is mij nu duidelijk.
Dat de hogere oliedruk voor meer belasting op keerringen en pakkingen zorgt kan ik echter (nog) niet begrijpen. De oliedruk van de pomp is toch alleen maar aanwezig in de gedefinieerde smeerkanalen die uiteindelijk allemaal eindigen in de (theoretisch) drukloze ruimte die carter heet. En alle keerringen en pakkingen zitten tussen buitenlucht en carter. Overdruk in het carter kan toch alleen het gevolg zijn van druk die uit de verbrandingsruimte langs slechte zuigers, zuigerveren of klepgeleiders komt.
Carterventilatie is uiteraard gewenst.
Groeten
Wim janssen 109 SIII "Working Class hero"
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 22:55
door Dennis101
De hogere druk zorgt ervoor dat de hoeveelheid rondgepompte olie toeneemt, het is dan ook niet de druk die extra lekkage kan veroorzaken, maar het gevolg van de hogere druk.
Keerringen was misschien wat ongelukkig gekozen, maar enkele pakkingen (bv deksel nokkenas achter) en afdichtingen ( bv klepseals) zullen meer olie te verwerken krijgen omdat de afvoersnelheid van de olie natuurlijk hetzelfde blijft.
Dennis B.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 23:04
door Wim Janssen
Mee eens. Met name die afdichting op de nokkenas kan hier de dupe van worden omdat deze relatief dicht op deze grotere oliestroom zit.
Groeten
Wim Janssen 109 SIII "Working Class Hero"
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 23:22
door Dennis101
Snelle reactie zeg, zat je de hele tijd te wachten?
Ik was al die uurtjes fijn met de 101 bezig en van het mooie weer aan het genieten.
Dennis B.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: do 01 apr 2004, 23:53
door Frans Herlé
Ron B. heeft themostaten liggen van het nederlandse leger voor de prijs nog minder dan een nieuw kogelkraantje. Ik heb er ook een gemonteerd op mijn Engelse leger Land Rover, maar ik zie ze veel gemonteerd op ex NL mil. Land Rovers.
84ºC maar wel je drukregel klep tussen je filter tussenstuk en je thermostaat monteren om bovengenoemde problemen te voorkomen.
Groet Frans Herlé
Military Carawagon
Re: Oliekoeler
Geplaatst: vr 02 apr 2004, 00:34
door Wim Janssen
Nee, dit was echt toeval.
Wim
Re: Oliekoeler
Geplaatst: vr 02 apr 2004, 02:44
door Ron bolleboom
ik draai altijd gewoon 2 pluggen in het blok om de koeler af te doppen.al honderd keer gedaan en nog nooit problemen gezien . roken van militaire uitvoering komt door de andere afstelling van de brandstofpomp. niet door olieverbruik .
te veel oliedruk is volgens mij onzin !.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: vr 02 apr 2004, 04:27
door Dennis101
Land Rover schijft voor om bij het plaatsen van een oliekoeler partnr 549909 te vervangen door partnr 564455 dit is de plug in de oliepomp die de maximale oliedruk bepaald. Zonder deze plug zal er nooit olie door de koeler stromen. Dit laatste onderdeel maakt ook deel uit van alle oliekoeler pakketten die al vanaf de series 2 geleverd worden. Ik neem aan dat deze informatie wel bekend was.
Een andere afstelling van de brandstofpomp? De pomp moet op tijd staan, en de brandstofhoeveelheid moet afgestemd zijn op de gemiddelde hoogte waar gereden wordt. Zijn de ex-leger Land Rovers afgesteld op het hooggebergte? Dan roken zij juist niet (minder brandstof).
Maar aangezien ze wel roken zijn ze schijnbaar afgesteld om in de mijnbouw te rijden, de civiele rookt in goede conditie niet en is Nederland afgesteld in op zeenivo.
O ja, blauwe rook is olie en grijze tot zwarte rook is lucht tekort ( of brandstof teveel).
Over onzin gesproken...........
Dennis B.
Re: Oliekoeler
Geplaatst: vr 02 apr 2004, 10:16
door Vincent
Thankz,
Ik wil de koeler niet afdoppen. Dus blijven er twee opties over.
1 ik haal bij Ron een thermostaat.
2 ik Zet gewoon een kraantje tussen de leiding die naar de koeler gaat. Dan zou alleen nog de vraag zijn of de druk niet te hoog gaat worden. Volgens Ron dus niet. Maar eventueel kan ik dan ook nog een tweeweg kraan monteren en een bypass maken. Op die manier hoef ik niet met veertjes te gaan klooien en kan ik in geval van toch gebruik maken van de koeler.
in de toekomst zal de koeler toch plaats moeten maken voor een electrishe fan dus het is maar een tijdelijke oplossing
Vincent
Re: Oliekoeler
Geplaatst: za 03 apr 2004, 05:57
door Ron bolleboom
ik ben tot nu toe meer blokken tegen gekomen met minimale oliedruk .(oplichten van het olie lampje bij staionair draaien) afdoppen van de oliekoeler krijgt de druk dan ook niet hoog genoeg om het weer uit te krijgen.dus veel invloed zal het niet hebben .