Pagina 1 van 1

Wat doen vrijloopnaven nu precies?

Geplaatst: zo 27 apr 2003, 15:42
door Durk
Hallo prikborders,

Ik hoor nog wel es verschillende verhalen over vrijloopnaven op een series Land Rover, de sommigen zeggen: 'heeft geen enkele zin', terwijl je ze er genoeg mee ziet rijden.

Wat ik graag wil weten over vrijloopnaven:

Kan je dan in low-gearing op de verharde weg rijden of niet? Volgens mij wel, want de vrijloopnaven doen toch niets anders dan de aandrijving van de voorste steekassen afhalen? Dan wringt er toch ook niets als je de voorwielen de bocht om draait?

Het zou bij mij nog wel es nuttig kunnen zijn als ik van't zomer met bijv. een hooiwagen achter de series IIa vanuit een stuk land de weg op moet rijden...

wie kan me een verhelderend antwoord geven?


groeten,

Durk

Re: Wat doen vrijloopnaven nu precies?

Geplaatst: zo 27 apr 2003, 17:05
door Disco
Durk een vrij loopnaaf is een mechanische onder breking tussen voorwielen en vooras.
Voordelen minder geluid,minder brandstof(verwaarloosbaar).
Indien je je 4WD inschakeld draait de voor as loos rond ik wwet niet of dit kwaad kan.
verondersteld dat je wielen gelijk draaien zou het moeten kunnen,maar ik weet het niet.
Je zou op zoek kunnen gaan naar een stage 1 voor as maar ja dat is ook weer wat.
Een overdrive maar dan zo gemonteerd dat je een vertraging krijgt.
Een belgische vooras(maar dan heb je nooit meer 4X4)

Bel de bewuste verkoop/knutselbedrijven misschien hebben ze een kant en klare oplossing

Groeten Theo Kaufmann/Disco

Goed gedacht Durk!

Geplaatst: zo 27 apr 2003, 18:31
door Ryan
Precies wat Disco ook zegt: met de vierwielaandrijving ingeschakeld zal de vooras aangedreven worden maar omdat er geen verbinding (ingeschakeld) is zullen de voorwielen niet meedraaien en kun je er gewoon mee op de verharde weg rijden. Het enige wat zou kunnen gebeuren is dat de ene aandrijfas (binnenin de vooras) sneller gaat draaien dan de andere. Eigenlijk dezelfde situatie wanneer je een bocht maakt. Hierdoor wordt het differentieel anders "belast". Belast tussen aanhalingstekens want deze heeft geen weerstand/belasting. Er kan eigenlijk niets stukgaan zolang er geen belasting is. Let er wel op dat beide vrijloopnaven ook écht vrij lopen! Soms komt het voor dat ze blijven "plakken" en dus ingeschakeld blijven!

Succes met hooien.

Groeten,

Ryan

Re: Goed gedacht Durk!

Geplaatst: zo 27 apr 2003, 21:07
door The_dude
Zelf zie ik er de voordelen niet van in.
Vind ze overbodig. En het kan stuk gaan en dan heb je er weer gezeik ermee.
Bij terreinrijden vind ik het ook een nadeel moet je weer uitstappen dingen inschakelen enz, dan weer uitschakelen achteruit rijden enz.
En als een ervan stuk is of weigerd doet die andere t volgens mij ook niet meer.

Groet,
Martijn
[landrover.mine.nu]

Re: Goed gedacht Durk!

Geplaatst: ma 28 apr 2003, 00:46
door Jeroen 109 SIIA
Ik heb vandaag een 88 SIII diesel bekeken die te koop stond. Gewoon eens even kijken wat die die bieden had. Hij had ook vrijloopnaven, maar hij had op de complete aandrijflijn speling. Maw de voorste cardan as kon ik helemaal rond draaien. Dit moet toch nooit mogelijk zijn? Ook niet met vrijloopnaven toch? Ik heb geprobeerd de vrijloopnaven te verzetten, maar dat lukte met de hand zou vlug niet.

Ik verbaasde mij hierover. Is dit normaal. Ik heb zelf nu namelijk geen vrijloopnaven.

Jeroen

Re: Goed gedacht Durk!

Geplaatst: ma 28 apr 2003, 01:34
door Disco
Jeroen als de vrij loopnaven beide vrij staan en je niet in 4WD staat, staat de voorste kardanas helemaal vrij, dit is nou juist de klou het voorte dif word nog van de versnellingsbakkant nog van af de wielen aangedreven.
Dit heeft als resultaat dat er minder herrie en (nauwelijks)minder brandstof word gebruikt bijkomend voor deel zou zijn minder slijtage(ook dit is disputabel er beweegt niets meer dus geen smering mogelijk gevolg bijgebruik gebrek aan smering evt vastkoeken).
Voorts zijn er systemen die men met een sleuten(steek/ring) en die men met de hand om kan zetten, over het algemeen zeer bedrijfs zeker maar je merk pas als ze niet werken als je tot je assen in de blub staat.

Groeten Theo Kaufmann/Disco

Re: Goed gedacht Durk!

Geplaatst: ma 28 apr 2003, 02:29
door Serious IIa
Hee dat tot de assen in de blub staan is herkenbaar, toen was er bij mij ook zo'n vrijloopnaaf kapot, best vervelend omdat ik toen ook nog achter een steekas kapot reed.........

Ik heb ze toch weer gemonteerd. Maar dit is meer door de extreme aandrijfhoek voor waardoor mijn Serious IIa zoiezo al kruiskoppelingen "eet"

Groetjes Bowy

Re: Wat doen vrijloopnaven nu precies?

Geplaatst: ma 28 apr 2003, 02:35
door Disco
Hey Bowy weer terug in de bewoonde wereld(nahjah Groningen) alles heel?
Alles nog heel?
Uitge(b)feest?
Al door het leeswerk heen?
Geen water tegen gekomen?
Niemand Laro mogen lenen?
Zonde dat't zo stil was!

Groeten Theo Kaufmann/Disco

Re: Wat doen vrijloopnaven nu precies?

Geplaatst: zo 04 mei 2003, 00:08
door Tom MWL
tis wel makkelijk met uitgeschakelde vrijloopnaven dat je met een aanhanger in de lage gearing kan manouvreren zonder dat er wat wringt op de verharde weg. heb trouwens wel een gehoord dat je in lage gearing met uitgeschakelde vrijloopnaven rustig met de koppeling moet doen omdat anders kruisstukjes of zelfs steekassen kunnen breken omdat dan alleen de achteras alle krachten op z'n donder krijgt terwijl het normaal in low gear over twee assen verdeeld wordt..... weet niet of dit allemaal klopt.

groetjes, tom