Pagina 1 van 1

Hij doet ut weer

Geplaatst: zo 30 mar 2003, 23:33
door wilberth
Terug van vakantie met frisse tegenzin in de doorgebrande draden van de forward control gedoken.

Conclusie, deze dame lijdt aan een ernstig geval van kabelmoeheid en op den duur zal alles wel een keer ververst moeten worden :-( overal zie je breukjes in de isolatie en coroderende contacten.
De directe schade viel nogal mee, een paar geroosterde aardkabeltjes en een doorgebrand contactslot.
Voorlopig heb ik deze vervangen en ben ik dus weer onderweg. (ik heb de wagen namelijk af en toe nodig en ik heb nu even niet de tijd om de hele bedrading na te lopen en op te schonen)
Wel vraag ik me af of het nu verstandig is om in ieder geval tijdelijk een extra zekering op te nemen in het systeem.
Is het bijvoorbeeld mogelijk om een zwevende zekering op te nemen in de kabel die vanaf de startmotor naar het contactslot loopt en het hele systeem van stroom voorziet en hoe zwaar moet die dan zijn? 100A? lijkt me voldoende om niet zomaar te klappen maar wel om een kortsluiting zoals laatst iets sneller af te vangen als ik het zelf kan.
Bovendien werkt dat ook als ik even niet in de buurt ben, want als ik iets trager was geweest was er waarschijnlijk meer in rook opgegaan als die halve meter isolatie die ik nu kwijt was.
(en ik haal dan m'n handen niet open aan de accubak en das dan ook wel weer prettig ;-) )
Is zoiets gewoon te koop? Of zijn er ander slimme ideeen.

Groet, Wilberth

Re: Hij doet ut weer

Geplaatst: ma 31 mar 2003, 00:06
door Jan F.
Bij een jachtservice kun je van die zekeringen met houder kopen van 50 tot zo'n 300 Amp. Is dat iets? Gebruik dit zelf voor mijn lier circuit van VETUS

Groet, Jan F.

Re: Hij doet ut weer

Geplaatst: ma 31 mar 2003, 00:27
door Aad Koene
Hé Wilberth,

te gek!!
Geluk dat de schade inderdaad beperkt is gebleven tot de draden in kwestie.
Kabelmoeheid is een veelvuldig voorkomend probleem, op zich natuurlijk niet vreemd, het gaat immers veelal om op leeftijd zijnde voertuigen.
Een zekering tussen plaatsen zou geen verkeed idee zijn om dit soort problemen tijdelijk voor te zijn.
In denk dat je de zwaarte daarvan iets hoger moet stellen als het verbruik van je startmotor.
Dit is namelijk de grootste stroomverbruiker, dus alles wat er meer gebruikt wordt zou kortsluiting kunnen zijn. (let op: dan dus niet meer starten met je koplampen aan anders klapt je zekering eruit)

Succes,

Aad Koene, LR S2a 109" Stawag RHD Safari "Tinkerbell"

Re: Hij doet ut weer

Geplaatst: ma 31 mar 2003, 02:58
door Dennis101
Aad,

Hij bedoelt de voedingsdraad naar het contactslot.
Een 100A zekering ertussen zetten lijkt mij niet zinvol. Om een zekering van 100A te laten smelten is er een weerstand nodig van maximaal 0,12 ohm (dit gedurende enige tijd). Meestal is alleen de weerstand van de draad incl verbindingen al hoger, dus de zekering smelt dan niet maar de bedrading rookt op.
Beter is het om toch de voeding naar het contactslot, en tussen het contactslot, en de zekeringenkast te vernieuwen. In dit geval is de kans dan een stuk kleiner op binnenbrandjes.

Hoe zware zekering?

Geplaatst: ma 31 mar 2003, 11:00
door Hendrik "Blue-Box" SIII
Als je de constante plus die naar het contaktslot gaat af wil zekeren, dus zonder hoofdstroom naar de startmotor gloeistiften of lier, hoe zwaar (licht) zou deze zekering dan moeten zijn?

50 A?

De bedrading naar startmotor gloeistiften en lier zijn vernieuwd en relais geschakeld.

LR SIII diesel.

Groet, Hendrik.

Re: Hoe zware zekering?

Geplaatst: ma 31 mar 2003, 14:08
door wilberth
Zal wel een 50 A worden denk ik, geen gloeistiften in mijn geval maar een direct ingspoten perkins dieseltje, hoef dus eigenlijk slechts rekening te houden met het gebruik van alle lichtjes, startrelais en mijn ruitewissers tegelijk, 100 A is waarschijnlijk inderdaad genoeg om toch nog weer de isolatie te smelten, blijkt 50 nu aan de lichte kant, dan moet ik maar niet met de lichtjes aan willen starten of zo. Ik zie het wel, ik begin in ieder geval met een lichte zekering, zwaarder kan altijd nog.

Groet, Wilberth

Re: Hoe zware zekering?

Geplaatst: ma 31 mar 2003, 19:26
door René de Geeter
Te gek voor je dat je weer kunt rijden.
Als je een zekeringhouder met zekering zoekt voor 50 to 100 amp kun je even informeren bij een vrachtwagen of bus garage. Daar komen dit soort amperages veel voor. Zijn hele mooie houdertjes voor.

Succes.
René

Re: Hoe zware zekering? 30 A volstaat

Geplaatst: di 01 apr 2003, 01:31
door wilberth
Heb even gezocht maar de houders voor de grotere zekeringen zijn toch wel een stuk duurder als de houders voor kleine zekeringen, dus ik heb gekozen voor de kleine zekeringhouder met de zwaarste (30A) zekering.
Heb m'n gebakje even laten staan, groot licht, kachelventilator, koelventilator, ruitewissers richtingaanwijzer, kortom alles tegelijk aan en starten maar, geen probleem, dus ik probeer het voorlopig zo, mocht die 30 A er toch nog te vaak uit klappen dan kan ik toch nog een zekering parallel zetten?
Altijd nog stukken goedkoper als die grote zekeringhouders. het is ook maar een noodoplossing, eerst de stawag afbouwen en dan zal er wel wat meer tijd zijn voor structurele verbeteringen aan de FC.

Groet, Wilberth