Pagina 1 van 1
aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 09:12
door wilberth
Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik mezelf heb leren lassen, maar onze aluminium barreltjes hebben me toch weer met een probleem opgezadeld.
Wat heb ik nodig om alu te kunnen lassen en/of zit er wellicht iemand in de buurt van Best die alu kan puntlassen.
Aangezien ik vaders schuurtje ga verlaten heb ik misschien ook wel behoefte aan een nieuw lasapparaat, als de kosten het toelaten (ik heb me tot nog toe wijs laten maken dat alu een billiondollar lasapparatus vereist) wou ik het graag in 1 keer goed doen.
Groet, Wilberth
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 11:36
door Aad Koene
Wilberth,
De meeste soorten aluminium zijn lasbaar met een MIG/TIG lasapparaat.
Het vereist echter veel meer lastechnische kennis dan het lassen van ijzer omdat aluminium niet van kleur verandert als het vloeibaar wordt.
Bovendien kan aluminium koude scheuren krijgen als het te snel afkoeld.
Er is heel veel informatie over lassen (met name over beschermd lassen) te vinden op (www.nil.nl) het Nederlands Instituut voor Lastechniek.
succes,
Aad Koene, LR S2a 109" Stawag RHD Safari "Tinkerbell"
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 11:53
door The_dude
Thanks stiekum heb ik hier ook wat aan.

Komt straks vast nog van pas.
GRoet,
Martijn
[landrover.mine.nu]
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 15:42
door Roland
Het lasapparaat waar jij het over hebt kan behalve voor aluminium ook worden gebruikt voor staal (bijv. chassis). Dit lassen wordt in de volksmond ook wel “C02 lassen†genoemd.
Hierbij wordt een dunne lasdraad door een slang met een pistoolgreep gevoerd en tijdens het lassen omgeven door gas (vandaar de naam C02 lassen). Het voordeel van deze lasmethode is het diep uitvloeien van de las en het voorkomen van een zogenaamde lasslak (deze heb je wel als je met electrodes last). Deze apparaten zijn instelbaar voor de dikte van het te lassen materiaal, zodat je niet bang hoeft te zijn gaten in dunwandig materiaal te branden.
Kijk bij deze apparaten (zoals met elk gereedschap) uit wat je koopt. Er zijn de goedkope ‘hobby’machines die met wegwerpflesjes werken. In aanschaf zijn deze apparaten goedkoper dan de grotere uitvoeringen, maar de flessen zijn duur en moeten wegens de kleine inhoud vaak vervangen worden. Een ander nadeel is de beperkte capaciteit (materiaaldikte) en het feit dat ze werken met kleine lasdraadspoelen die ook al weer (relatief) duurder zijn dan grote spoelen. Beter is het een professioneel apparaat te kopen (vaak wordt gedacht dat deze alleen op krachtstroom te krijgen zijn, maar ze bestaan ook op 220Volt). Hierop passen industriecylinders die uiteindelijk goedkoper werken dan de dure wegwerpflessen.
Zelf hebben wij een 220 Volt uitvoering met een capaciteit van 0,2 tot 5mm materiaaldikte. Wij werken nu inmiddels 20 jaar zonder problemen met dit apparaat.
Om de prijs te drukken kun je bijvoorbeeld een demo-machine kopen zoals gebruikt op diverse gereedschappenbeurzen. Deze hebben niets geleden en de kop is wel van de prijs. Een goede tweedehands machine is natuurlijk nog goedkoper.
Enkele lastips:
-Bescherm je ogen (maar ook je handen en gezicht) voor het intense laslicht. Doe je dit niet zijn serieuze verbrandingen en zogenaamde ‘lasogen’ het resultaat.
-Als je aan een auto gaat lassen altijd de accu losgooien en kijk uit voor aanwezige electronica (boordcomputer).
-Controleer op de manometer de aanvoerdruk van het gas (bij te weinig druk krijg je geen uitvloeing van de las).
-Regelmatig de laskop controleren op ‘aangroei’ omdat anders sluiting onstaat (vlieg je niet van in de lucht, maar het last zo beroerd)
-Maak het plaatwerk mooi passend en verwijder eventuele binnenbekleding, teer, was- of zinklagen van zowel het te lassen materiaal als de auto (brandgevaar)
-Monteer de te lassen delen met klemmen op/aan elkaar en zorg dat er niet (te)veel speling tussen die delen zit. Druk het plaatwerk eventueel met een oude schroevedraaier (of ander hulpmiddel), net naast de plaats waar je gaat lassen, op elkaar. Indien het plaatwerk a.g.v. de warmte uit elkaar gaat staan, even af laten koelen en met hamer bijrichten.
-Zorg dat je een vochtige doek hebt voor het smoren van eventuele brandjes en het koel houden van het omliggende materiaal (anders mogelijk smeltgevaar van allerlei slangen, rubbers en verf).
-Voor holle ruimten waar je niet met een doek bij kan komen, kun je een compressor met luchtpistool gebruiken.
-Eerst hechten, daarna aflassen. Doe dit aflassen in niet al te lange stukken wegens warmtetoevoer en materiaalspaningen. Laat de lassen vervolgens langzaam afkoelen (niet laten schrikken met een grote hoeveelheid koud water, wegens gevaar van materiaalspanning en (haar)scheuren).
-Slijp overtollige lasnaad weg en voorzie het materiaal om corrosie te voorkomen (niets roest sneller dan pas gelast materiaal).
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 16:04
door The_dude
Zo heb ik ff mazzel

Laat ik nou zon ding in me vriendenkring hebben.
Goede informatie je moet het maar weten.
Voordat ik ga lassen eerst maar weer eens proeflassen kijken of ik t nog kan

Trouwens nog een tip.
VOlgens mij kan je die dingen ook bij gamma en praxis huren.
Groet,
martijn
[landrover.mine.nu]
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 16:14
door wilberth
Zammel leuk en aardig, heb ook zo''n ding, maar daarmee kan je nog geen alu lassen, of is dat inderdaad slechts een kwestie van andere draad, wellicht ander gas en gaan met die banaan.
Las nu met menggas (argon+CO2) volgens mij moet alu met zuiver argon??? en was er ook niet iets met verplichte wisselspanning of juist niet, kgeloof nog niet direct dat het zo simpel is.
TIG klinkt ook wel goed, wat zou je betalen voor zo'n apparaat, wat is een goed adres?
Of is het helemaal niet lonend om zoiets te zoeken en kan ik beter investeren in een goede "ijzerlasser" en mijn alu-laswerk uitbesteden. Dan rijst de vraag wie dat zou kunnen.
Groet, Wilberth
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 18:12
door Roland
Beste Wilberth,
Ik heb geen idee wat voor apparaat je precies hebt.
Wij hebben een Alko MIG/MAG 150.
Hiermee kan zowel staal als alu worden gelast.
Het verhaal van het CO2 lassen heb ik geschreven voor een chassis (staal).
Dan praten we over MAG lassen met CO2 of CO2/Argon.
Bij alu praat je over MIG lassen. Dan las je met een ander gas (argon of argon/helium) en uiteraard met andere lasdraad.
Overigens de lastips zijn wel voor beide gelijk !
Een MIG/MAG apparaat kan dus zowel staal als alu lassen. Je moet wel 2 verschillende gassen hebben en ook 2 soorten lasdraad.
TIG is nog mooier lassen, maar is duurder en langzamer als MIG/MAG. Je ziet het vooral daar gebruikt worden waar de lassen van zeer hoge kwaliteit moeten zijn en er waar ook weinig nabewerking van de lasnaad nodig is. Voorbeelden o.a. in de voedingsindustrie.
Wij zijn dik tevreden met MIG/MAG. IK zal wel even nakijken waar wij dit apparaat hebben gekocht (was ergens in de buurt van Best).
Ik heb helaas op dit moment alleen CO2 gas en ijzerdraadspoelen anders kon ik je alu wel lassen.
Kijk ook even op de site die Aad Koene aangaf. Daar staat ook het e.e.a. te lezen over apparatuur en de (on)mogelijkheden.
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 18:57
door Roland
Beste Wilberth,
Een slecht en een goed bericht.
Het slechte nieuws; de firma waar ons lasapparaat vandaan komt bestaat niet meer (is ook al weer zo’n 20 jaar geleden).
Het goede nieuws; gezien de e-mails die ik heb ontvangen zijn er kennelijk nog meer LARO’s die last hebben van de metaalmot in de aluconstructie (op zich is dit natuurlijk slecht nieuws). Ik zal daarom morgen even nagaan hoeveel het geintje kost (gas/draad) om alu te kunnen lassen. Ik kan dan wellicht iets voor diegene betekenen met alulaswerk.
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 21:02
door Victor Rutten
Kijk voor een lasapperaat eens op www.rustbuster.nl
Heb ik de mijne ook vandaan.
Groet, Victor
Re: aluminium (punt)lassen
Geplaatst: do 20 feb 2003, 21:55
door Serious IIa
Hoi Roland,
Als je wat meer weet over die kosten hoor ik graag ook hoe en wat, ik ben daar eventueel ook erg in geinteresseerd!! Ik heb nl zelf ook een professioneel MIG/MAG 220V apparaat.
Groet Bowy