nico1970 schreef:
@ Marc. ....
Stukje biologie ,natuur en schei(t)kunde? Groen(waar we te weinig van hebben) groeit denk ik harder met stikstof. Brussel wil dit in natuurlijke vorm afschaffen en met kunstmest(gewonnen uit gas wat we chronisch tekort schijnen te hebben aanbrengen. Het groen zet CO2(waar we ook teveel van hebben) om in O2. Een koe of varken scheit al 500 jaar . Net zo goed als de politici zelf ook scheiten en hun shit wegspoelen met schoon drinkwater.
Het is op het moment hor en hor droog. Toch staat de natuur er nog best groen bij. Tja, bepaalde mensen hebben ooit met de natura 2000 verzonnen dat we bepaalde bloempjes ook in het wild tegen moeten komen. Die zouden ze dan ook bij de plaatselijke bloemist op kunnen zoeken.
Tja ... dat groen is toevallig mijn vak en daar is het nodige over te zeggen.
Even bij het begin, of juist het (achter)eind: Koeien en varkens scheiten al net zo lang als herten en geiten en ook wijzelf, da's niet het probleem.
Het probleem begint wanneer je die koeien en varkens bijvoert met soja etc uit verre landen, en/of met gras dat alleen zo hard wil groeien als je er kunstmest op strooit en de waterstand het hele jaar door jaar je hand zet. Het probleem wordt nog groter wanneer je dan de melk(poeder) aan China verkoopt en de varkens aan Duitsland, Italië en eventueel ook aan China ... dan is de kringloop ver te zoeken, dan produceer je hier een probleem, je maakt geld en shit om de marktprijzen laag te houden zodat ze elders onze varkens eten. (O ja, de traditionele Franse geiten-houder wordt ook al beconcurreerd door onze turbo-geiten-boeren - die dan in de marge ook nog een Q-koorts verspreiden.)
Dan het andere eind: In het steeds intensievere agrarische landschap komen alle "leuke" (= beschermenswaardige) soorten in de knel <waar zie je nog een Wielewaal, een Leeuwerik, een Patrijs, een Ortolaan, om maar een paar vogeltjes te noemen -- als ik hier ga fietsen zie ik nauwelijks nog een vogel, we zien er meer in de tuin als gedurende 60 km kleine weggetjes buitengebied>. Om nu die laatste bedreigde soorten toch een plekje te geven hebben ze reservaatjes, Natura 2000 gebieden aangewezen ... dat was al een lapmiddel, het is al zoiets als een kwast Tectiel over een vrijwel doorgeroest chassis.
En nu klagen de boeren - die in 50-60 jaar vrijwel het hele agrarische gebied tot een ecologische woestijn hebben gemaakt over die natuurgebiedjes, die laatste resten van wat vroeger gewoon was.
< Het is een beetje als met al die leuke zandpaden: vroeger waren die gewoon, steeds weer wordt er eentje geasfalteerd en uiteindelijk klaagt men over de laatste verbindende kilometer modder. >En dan de paradox van mest en tere plantjes (waarom zijn het plant
jes en niet gewoon planten):
Er is geen plant die niet van een beetje mest houdt, alleen is het zo dat die bedreigde "tere" planten door de eeuwen heen aangepast zijn aan het zuinig omgaan met de mest, ze groeiden vroeger op magere grond, de ouderwetse boer was er blij mee ook al waren het niet de meest voedzame planten, het waren wel planten die hooi voor zijn vee opleverden. Geef je een "mager" terrein een stevige mest-douche (en dat kan al door een varkensschuur 100den meters verderop dan groeien alleen een paar oportunisten lekker hard, de rest houdt het niet bij en zo krijg je bijv. dat de hei over de kop groeit, en het tzt alleen maar pijpestrootje is.
O ja, leuk (of misschien wel triest) dingetje: Sommige planten hebben een heel leuke oplossing om onder zeer magere omstandigheden toch te kunnen groeien: ze vangen vliegjes en verteren die vliegjes als bijvoeding. Op deze wijze kunnen ze met heel weinig mest toch groeien: geef je ze mest dan groeien ze ook alleen groeit het pijpestrootje dan zoveel sneller dat die vleesetende plant binnen enkele jaren het onderspit delft.
Overigens ... uiteindelijk snijden de boeren in hun eigen vlees: Als we zo doorgaan gaat de bodemvruchtbaarheid achteruit, al het bodemleven verdwijnt en puur zand met veel mest is toch echt niet genoeg voor de toekomst.
De boeren snijden ook op een andere manier in hun eigen vlees: Als de prijzen dalen gaan ze meer produceren ... en dan zakken de prijzen nog weer meer ... een "race to the bottom" uiteindelijk is niemand daar blij mee, nu ja alleen die grote supermarkt-ketens zijn blij want die maken alleen maar meer winst.